Novice/IMG_1

Evropska komisija je sprejela ključni program financiranja

Evropska komisija je sprejela ključni program financiranja, s katerim bo slovenski sektor pomorstva, ribištva in ribogojstva v obdobju 2014–2020 dobil 32,6 milijona evrov, od tega skoraj 25 milijonov evrov evropskih sredstev. Operativni program bo financiran iz evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo in v celoti uresničuje prednostne naloge sklada in cilje skupne ribiške politike Evropske komisije. V sektorju ribištva in ribogojstva bo uveljavljal gospodarno rabo virov, inovativnost, konkurenčnost in znanje.

Evropski komisar za okolje, pomorske zadeve in ribištvo Karmenu Vella je ob sprejetju programa dejal: "Zelo me veseli, da smo danes sprejeli program za slovensko pomorstvo in ribištvo. Sredstva evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v sinergiji z drugimi evropskimi sredstvi bodo ključnega pomena za slovenski sektor ribištva in ribogojstva ter ribiče, saj jim bodo omogočila uspešen razvoj in dejavnost še dolgo v prihodnosti. Sprejeti program poudarja ekonomsko, okoljsko in socialno vzdržnost, sektor bo usmeril v gospodarnejšo rabo virov in inovativnost ter odprl možnosti za nova delovna mesta in gospodarsko rast."

Program spodbuja pametno in okolju prijazno ribištvo in ribogojstvo, pri čemer krepi sposobnost pomorskega sektorja za ekonomsko preživetje ter gospodarsko rast. Zlasti si prizadeva spodbuditi trajnostno, inovativno in dobičkonosno ribogojstvo. Zagotoviti želi tudi trajnostni razvoj ribiških skupnosti, na primer prek večje dodane vrednosti in diverzifikacije poklicne dejavnosti.

Program bo podprl projekte, ki uveljavljajo vzdržnejši način preživetja za ribiške in ribogojne skupnosti, omejujejo škodljive posledice ribolova za morsko okolje, skrbijo za ravnovesje med ribolovno zmogljivostjo in razpoložljivimi ribolovnimi možnostmi ter večajo konkurenčnost ribogojne in predelovalne panoge.

Celotno sporočilo: http://ec.europa.eu/newsroom/mare/itemdetail.cfm?item_id=24744&lang=en
Dodatne informacije: http://ec.europa.eu/fisheries/news_and_events/doc/20150728_en.pdf